Súgó

Súgó >> Általános súgó >> Moderálási irányelvek a DumaNeten

1.) A moderálás szintjei:
A DumaNeten a „moderálásnak”, mint minden hasonló jellegű chaten, szerveren több szintje van. A legalsó szinten a saját szobákban kialakított szabályok betarttatása áll, melyhez az esetek túlnyomó részében a DumaNet staffnak semmi köze sincs! Ez azt jelenti, hogy a szobatulajdonosok teljes mértékben rendelkezhetnek/rendelkeznek a saját szobájukkal, korlátozás nélkül menedzselhetik a hozzáférési listákat és ezáltal az ő hatáskörük a rendfenntartás is. Természetesen a staff tagjai szívesen segítenek bármiben, de kérés/panasz nélkül nem fognak beavatkozni semmiféle #DumaNet-en (központi chat szobán) kívüli konfrontációba.

A középső szint a #DumaNet-en zajló kommunikáció felügyelete, ami chatelés szempontjából létfontosságú, hiszen a #DumaNet a chat fő (központi) szobája, csatlakozáskor mindenki bekerül ide. A főszobában kisebb részt Neo felel a rendért. Neo egy bot, egy program, egy rakás script összegyúrva. Ebből kifolyólag nem várható el tőle, hogy minden esetben megfelelően döntsön, éppen ezért nem is túl szigorú, viszont aki azzal játszik, hogy kirúgassa magát vele, az elképzelhető, hogy egy „valódi” operátor, moderátor szemében is szálkává válik.:) Nagyobbrészt az operátorok és a fél-operátorok (hop, a továbbiakban moderátorok) végeznek rendfenntartó feladatokat, az ő tevékenységeikre külön pontban szeretnénk kitérni.

A moderálás legfelső szintjét a szerver/hálózat felügyelete jelenti. Ezt a feladatot rendszerint az IRC operátorok, netadminok végzik, akiknek elsődleges feladatuk, hogy(elsősorban technikailag) minden gördülékenyen működjön. Hatáskörükbe tartozik a weblap üzemeltetése, a services karbantartása, a megfelelő biztonsági mentések elvégzése, a rendszer fejlesztése, de egy esetlegesen bekövetkező hiba esetén is ők azok, akik igyekeznek a leggyorsabban megoldást találni a felmerülő problémá(k)ra.
IRC operátoraink név szerint: Cartman, Ivanhoe és Adam.
Ők hárman azok, akik működtetik ezt a gépezetet, ha úgy érzitek, hogy olyan kérdésetek lenne, amikre csak ők tudnának válaszolni, nyugodtan keressétek fel őket.

* * *

2.) Moderátorok a #DumaNet-en:
Jelenleg kilenc aktív moderátorunk van, név szerint: BOSZInnyo, Deark, Ditti, Holdsugar, Rapture, SonGohan, Stealth, Vadangyal és Yuzuyu (nem fontossági, hanem ABC sorrendben;)). Feladatuk, hogy a #DumaNet szobában fenntartsák a rendet, illetve a többség érdekeit szemelőtt tartva, adott esetben beavatkozzanak. Kinevezésükről a DumaNet IRC operátorai döntöttek, ezért bárminemű megkérdőjelezésük közvetett úton az IRC operátorok megkérdőjelezését (is) jelentheti. Hatáskörük az egész szobára kiterjed, jogukban áll témát változtatni, hangot (+v, voice) adni/elvenni, illetve kirúgni/kitiltani az erre érdemes „chatelőket”. Feladatuk a szabályok betartatása. A moderátorok felülbírálása nem a felhasználók (csevegők) hanem az IRC operátorok feladata, lehetősége. Nem véletlenül ők kerültek a moderátoraink közé, éppen ezért arra kérünk minden Kedves Felhasználót, hogy tartsák tiszteletben a döntéseiket. A moderátorok közé felkéréses alapon lehet bekerülni, jelentkezésre nincs lehetőség, ami azt is jelenti, hogy egy esetleges jelentkezés kizárja a felkérés lehetőségét.

* * *

A témával kapcsolatba hozható súgó menüpontok:

  • A DumaNet általános szabályzata: Katt IDE.
  • Általános felhasználási irányelveink, tanácsok: Katt IDE.
  • Lehetek moderátor/operátor/ircop stb a szerveren?: NEM, de Katt IDE.
  • Jelölések (rangok) a webchaten (webkliensben): Katt IDE.
  • Neo, a DumaNet Csatornabotja: Katt IDE.