Súgó

Súgó >> Minden, ami IRC >> II. IRC alapfogalmak

Mielőtt jobban beásnánk magunkat az IRC szépségeibe, muszáj néhány alapfogalmat tisztázni. Sok ember az új dolgok megismerésétől azért retten vissza, mert általában alapfogalmakat kell „tanulni”. Ezt senki sem szereti és nagyon egyszerűen lehet egy érdekes témából száraz és unalmas fogalomtárat gyártani. Természetesen nekünk nem ez a célunk, ezért igyekszünk érthetően, egy általunk logikusnak vélt gondolatmenet szerint gyakorlatiasan felépíteni a mondandónkat. Éppen ezért ebben a cikkben nem lesz benne minden alapfogalom, hanem erre a célra a jövőben egy külön szekciót tervezünk nyitni. Itt első körben csak azok az alap-alapfogalmak lesznek, amik szinte mindennaposak az IRC világában.

Nick, fullname, ident (=username), host

Csatlakozás során a fent említett szavak mindegyike „elhangzik” a szerver és a kliens között valamilyen formában. A felsorolt információkat a szerveren tartózkodó összes kliens (chatelő) lekérdezheti, láthatja, éppen ezért célszerű értelmesen megválasztani őket.

A nick, a beceneved, ami a névlistán, illetve az üzeneteid előtt mindig szerepelni fog.

A fullname „mezőt” felfoghatjuk egy plusz információnak, amit a kliens elárulhat magáról. Praktikusan a felhasználó teljes nevét szokás itt feltűntetni, de egyéb fantázianevek is előszeretettel kerülnek a név helyére. Webchat esetén általában valami általános információ jelenik meg, például „Webchat – orange”.

Az ident már egy picit „bonyolultabb”… Amikor annak idején kitalálták, hogy jó lenne valahogy azonosítani a számítógépre bejelentkezett felhasználókat, megszületett az ident szolgáltatás. Ez a szolgáltatás annyit tesz, hogy kvázi megmondja, ki ül a gépnél (innen a username elnevezés). Napjainkban, főleg a tömegesen elterjedt Windowsos gépeken nem jellemző az ident szerver használata és általában az IRC kliensekben megadhatjuk, hogy mi szerepeljen az identünk helyén. Az IRC kliensekben akár még identd daemon is indítható, ami egy klasszikus ident szervernek felel meg és alaphelyzetben a 113-as porton teszi a dolgát. Jelentősége inkább a vásárolt/bérelt IRC szolgáltatásoknál van (pl. BNC), otthoni felhasználás esetén az ember azt ír oda, amit csak akar. Webchat esetén a nickből képződik egy karaktersorozat, ami egyértelműen utal a nickre. Pl. „web-s431ff”

A host nem csak a felhasználó IP címéből visszafordított hostnévből, hanem az identből és akár a hozzá tartozó nickből is állhat (több formátumban is használatos). Ebből adódóan a teljes host formátuma: !@, de általában csak @-ként, vagy még inkább leegyszerűsítve csak -ként emlegetik.

Például:
Adam!Szucsi@DumaNet-584143FB.hu, vagy egyszerűbben
Szucsi@DumaNet-584143FB.hu, illetve
DumaNet-584143FB.hu

Mivel előfordulhat, hogy egy IP címmel többen is csatlakoznak, ezért nem mindegy, hogy hogyan értelmezzük az adott felhasználó hostját. De mint említettük, a nick és az ident is tetszőlegesen változtatható, ezért általában csak a @ utáni rész tudja azonosítani a különböző nickekkel visszatérő, azonos felhasználókat (az is csak a következő IP váltásig:().

Sokaknak feltűnhetett, hogy a példában említett host „vége”, DumaNet-584143FB.hu. A DumaNet-en alapból mindenkinek rejtve marad a valódi hostja (+x). Ez biztosítja, hogy egy rosszindulatú felhasználó ne férhessen hozzá a felhasználók valódi IP címéhez.

A rejtett hostok kialakítását egy későbbi cikkben részletezni fogjuk, addig is legyen annyi elég, hogy a rejtett hostoknak köszönhetően a szerveren észlelhetők az azonos forrástól származó felhasználók, miközben mindenki valós IP címe rejtve marad.

Csatornák (=szobák)

A csatornák azok a „szobák”, amiken több chatelő egyszerre összegyűlhet és megoszthatják egymással a gondolataikat. Ilyen csatorna például a #DumaNet is. A csatornák IRC-n mindig kettős kereszttel (#) kezdődnek és nem tartalmazhatnak szóközt. (helyette szokás a _ karakter használata). Általában rendelkeznek témával (topic) és a bennük tartózkodó chatelők alá/mellérendelt viszonyban vannak (jogosultságok). A csatornák használatáról, beállításairól részletesebben a ChanServ ismertetésénél fogunk írni.

Státusz ablak

A státusz ablakban általában a szerver és a kliens közötti kommunikációt lehet nyomon követni, de a kliens beállításaitól függően egyéb üzenetek (pl. notice, ctcp) is megjelenhetnek tt.

Parancsok

Az IRC-n a chatelés mellett egy rakás parancsot kiadhatunk. Ilyen például a /nick <újnév>, vagy a /join #szobanév. A főbb parancsokat egy következő cikkben fogjuk csokorba szedni, de mivel rengeteg parancs létezik, ezért csak fokozatosan fogjuk magunkat beleásni a sűrűjébe.

Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a parancsok „/” jellel kezdődnek és általában a „kimenetük” (ha van) a státusz ablakban jelenik meg.

Pl.
/nick üö32riö32k
üö32riö32k Erroneous Nickname: Illegal characters

Mindenképpen azt szoktuk javasolni, hogy azokat a parancsokat, amikben bizalmas információk vannak, csak a státusz ablakban adjátok ki. Miért? Mert a „/”-el kezdődő, enterrel elküldött sorokat a szerver mindig parancsnak fogja értelmezni, de gyakori hiba, hogy mellényomnak a felhasználók és olyan sorok jelennek meg a szobákban akaratlanul, mint a „%ns identify nyuszomuszo16”, mert / helyett véletlenül %-ot ütött be.

WHOIS parancs

A cikk végére egy gyakorlati parancs bemutatását terveztük, amit az IRC-re járó emberek többsége naponta többször is használ.

A parancs formátuma: /whois , tehát például /whois Adam

A whois parancs lehetővé teszi, hogy információkat kérjünk le egy chaten tartózkodó felhasználóról.

A parancs kiadásával valami hasonló választ fogtok kapni a szervertől (a sorszámozás csak a magyarázat egyszerűsítése miatt történt):

 

1: Adam is Szucsi@DumaNet-A2BFD15.pool.t-online.hu * Ádám Szűcs
2: Adam is using modes +iwrx
3: Adam is a registered nick
4: Adam on +#DumaNet  @#help
5: Adam using irc.dumanet.hu DumaNet IRC server
6: Adam is using a Secure Connection
7: Adam has been idle 44mins 57secs, signed on Thu Jul 05 11:10:04
8: Adam End of /WHOIS list.


Az első sorban megtalálható minden, amiről eddig szó volt. Könnyen értelmezhető, hogy „Adam” nickhez a „Szucsi” ident tartozik és a hostja pedig DumaNet-A2BFD15.pool.t-online.hu

Mint látható a szolgáltató a legtöbb esetben kiolvasható a hostból, de a DumaNet-A2BFD15 rész miatt minden egyéb információ láthatatlan marad.

A második sorban a felhasználó „módjai” találhatók. Mire eljutunk odáig, hogy részletezzük az usermodeokat, igyekszünk valami frappáns fordítást kitalálni rá, amire pillanatnyilag még mi is nagyon kíváncsiak vagyunk:). Ez csak egy példa, akár szerepelhetne az is a whois információk között, hogy

Adam is using modes +iowghraAsxNW +kcfvGqso

De ha már előkerült, annyit nagyvonalakban megemlítenénk, hogy a +x a hostok elrejtését, a +r pedig a nick regisztrált mivoltát jelentik (amit a harmadik sor meg is erősít).

A negyedik sorban azok a csatornák szerepelnek, amikben a lekérdezett nick tartózkodik. A rejtett csatornák (+s) nem jelennek meg ezen a listán, de erről majd később.

A hatodik sor utal arra, hogy az adott felhasználó SSL-en keresztül csatlakozik, ami azt jelenti, hogy a szerver és a kliens között a szöveg titkosítva halad, így kívülről nem kerülhet lehallgatásra (éppen ezért javasoljuk, hogy aki teheti, ssl-en keresztül csatlakozzon!).

A hetedik sor lehet még érdekes, mert ebből ki lehet következtetni, hogy mikor küldte el az utolsó sorát az adott chatelő, illetve leolvasható az is, hogy mikor lépett be a chatre. Amikor valaki ír egy sort, akkor ez az „idle time” nullázódik és ezt követően addig nem nullázódik le ismét, amíg nem ír egy újabb sort. A példában Adam 44 perce nem volt aktív (nem írt semmit) és július 5-én, 11:10-kor lépett be.

Elképzelhető, hogy egyes chatelők szándékosan „pörgetik” ezt az idle-t scriptek alkalmazásával, ezáltal mindig aktívnak látszódnak, pedig lehet, hogy nincsenek is a gép közelében. Hogy jó-e és mire jó, azt mindenki döntse el maga:).

folyt köv..