Súgó

Súgó >> Minden, ami IRC >> I. Mi az az IRC?

Az IRC - Internet Relay Chat egy TCP/IP-re épülő protokoll. (RFC 1459).

Felépítését tekintve egy IRC hálózat (mint amilyen a DumaNet is) szerverekből és kliensekből áll.
A kliensek a hálózaton található tetszőleges szerverhez kapcsolódnak, míg a szerverek folyamatos összeköttetésben vannak egymással.

Miért jó, ha több szerver van?
A válasz egyszerű: ha valamelyik megadja magát, akkor a többi szerver képes átvenni a kiesett szerver helyét és a csevegés (kisebb zökkenésekkel) tovább folytatódhat.

Jobb az IRC mint más chates protokollok?
A válasz természetesen IGEN!:) Az IRC egy több évtizede fejlődésben lévő "misztikus" fogalom, ami mára már elég komolyan kiforrta magát. Sajnos a konkurencia az utóbbi időkben elég rendesen megjelent az online világban (msn, facebook chat), amik az IRC népszerűségét elég intenzíven csökkentették. Ezt leginkább a felhasználói szokásoknak tudhatjuk be, hiszen az IRC nem arra hivatott, hogy érdektelen animációkat, idegesítő ablakrezgéseket, videóhívásokat, stb. támogasson, hanem, hogy egy átlátható és felügyelhető felületet biztosítson a csevegésben résztvevő kliensek számára.

Manapság sajnos egyre kevesebb magyar IRC szervert találni a neten. Természetesen azért akad még konkurenciánk, de az egyéb protokollok által nyújtott "csicsa" érezhetően megtörte a magyar IRC szerverek jelentőségét az online társalgás világában.

De akkor mégis.. Miért IRC?:)
Azért, mert mint már szóba került, rengeteg lehetőség rejlik benne és hisszük, hogy továbbra is van igény a klasszikus értelemben vett chatekre. Biztosak vagyunk benne, hogy aki egyszer ráérez az "IRC ízére", az megszereti és a konkurens protokollok használatakor hiányérzetet fog tapasztalni:)

Ezen cikksorozatunk az IRC rejtelmeibe szeretne Titeket bevezetni, természetesen egészen az alapoktól indulva.
Örömmel vesszük a visszajelzéseiteket és a kritikákat, hiszen az a célunk, hogy olvasmányos, érthető és hasznos cikkeket publikáljunk.

Adam [Szucsi]